Är du sugen på att flyga själv?
Västerås Flygklubb anordnar utbildning till privatflygarcertifikat som berättigar dig att flyga, under bra väderförhållanden, i stort sett var och vart du vill i världen.
Undervisningen för att ta flygcertifikat är uppdelade i en teoretisk och en praktisk del. Teorin läser du som schemalagd undervisning i klassrum på kvällstid, två kvällar i veckan under c:a 6 månader. Den praktiska flygutbildningen är individuell och du genomför den på de tider som du och din flyginstruktör kommer överens om. Teoristudierna bör varvas med praktik.
För att påbörja teoristudierna krävs att du anmäler dig till kursen (se fliken Ta certifikat) och du kan påbörja teoristudierna kontinuerligt under året. Där hittar du också aktuellt schema för årets teoriutbildning.
Vad är skillnaden mellan PPL och LAPL?
När man tänker på flygcertifikat, tänker man kanske i första hand på ett PPL (Private Pilot Licence) men nu finns även ett alternativt certifikat, LAPL (Light Airplane Private Licence), framtaget av Europeiska luftfartsmyndigheten EASA. Det är något billigare och med några färre behörigheter för den som inte tycker sig behöva ett PPL. Teoriutbildningen för PPL och LAPL är samma.
PPL
Giltigt inom: Hela världen
Max flygplansvikt: 5 700 kg
Max antal passagerare: 9 st
Möjlighet för mörker: Ja
Möjlighet för instrumentflygning: Ja
Möjlighet för flermotoriga flygplan: Ja
Vidareutbilda sig till kommersiell pilot: Ja
LAPL
Giltigt inom: Europa
Max flygplansvikt: 2 000 kg
Max antal passagerare: 3 st
Möjlighet för mörker: Ja
Möjlighet för instrumentflygning: Nej
Möjlighet för flermotoriga flygplan: Nej
Vidareutbilda sig till kommersiell pilot: Nej
Teori och praktik för att ta flygcertifikat
De teoretiska ämnena man läser är alla relaterade till flygning, men är ofta allmännyttiga. Meteorologi, flygplanslära, motorkunskap, människans egenskaper och begränsningar, lagar och regler, samt navigation – allt som är bra att kunna när man ska flyga. Utbildningen är inte särskilt avancerad, men men man ska vara beredd att lägga tid på studierna.
I praktiska flygträningen börjar man öva på hantera flygplanet i luften, lär sig hur rodren verkar, att ”flyga rent” och se till att handgreppen sitter som de ska. När grunderna sitter övergår man till att träna start och landning – flygningens viktigaste momentet! Den första ensamflygningen är sedan en mycket minnesvärd händelse. Alla piloter minns sin första soloflygning!
Flyglektioner (minst) | …varav solo | …solo distansflygning | |
---|---|---|---|
PPL | 45 h | 10 h | 150 N m + landning på 2 andra flygfält |
LAPL | 30 h | 6 h | 80 N m + landning på 1 annat flygfält |
Kursinnehåll och kostnad
- Teorilektioner (130 timmar)
- Studielitteratur
- Flyglektioner (minst 45 timmar för PPL / minst 30 timmar för LAPL)
- Flygmedicinsk undersökning / Medial Class 2
- Elevtillstånd hos Transportstyrelsen
- Språkprov (svenska / engelska)
- Teoriprov för Transportstyrelsen (PEXO)
- Uppflygning för kontrollant
- Certifikat
Kostnad för PPL-certifikat är ca 145 000 kr
(ca 110 000 kr för LAPL)
Allmänna regler för flygcertifikat
Ålder
Du måste ha fyllt 16 år för att påbörja en flygutbildning. Det finns dock ingen övre åldersgräns. Så länge du är frisk får du flyga!
Hälsa & Belastningsregister
Som pilot genomgår man regelbundet en flygmedicinsk läkarundersökning (Medical Class 2) för att kontrollera att man är frisk nog för att flyga. Man behöver inte vara utomordentligt frisk och t ex inte ha glasögon för att få flyga. Det är helt fel! Syftet med läkarundersökningen är inte att välja ut de personer som är friska nog, utan snarare att se vilka som inte möjlighet att ta certifikat. Vissa åkommor är diskvalificerade medan andra kan godkännas efter utredning. Ditt medicinska certifikat gäller i 1, 2 eller 5 år beroende på ålder och eventuella medicinska tillstånd.
Innan man kan få sitt flygcertifikat så kontrollerar myndigheten dessutom ens belastningsregister tillsammans med Polisen. Det man letar efter, förutom grova brott, är t ex rattfylla eller narkotikabrott som inte tillåts. Andra enklare brott så som fortkörning är inte ett hinder för att bli godkänd.
Giltighet på flygcertifikat
Ett flygcertifikat gäller 2 år i taget och du behöver flyga ett antal timmar per år för att bibehålla det. Du behöver även göra en Proficiency Check (PC) tillsammans med en flyglärare för att förnya ditt certifikat.
Kontakta oss
Är du sugen på att ta eget certifikat? Skicka en intresseanmälan, eller ställ dina frågor!